Idag har Lilla tanten återigen varit på långpromenad genom skog och ängar. Det är både vinter och vår just nu, vinden är kall och himlen grå, men fåglarna kvittrar och i trädgården syns det knoppar på den röda julrosen och vintergäcken kommer så smått. Varför heter Julrosen, Julros? Den blommar inte vid jul mera nu i mars eller april , inte heller den vita julrosen behagar blomma vid jul så varför heter den Julros, jag bara undrar. I Lilla tantens kök jäser en bröddeg, om ett par timmar kommer hela huset dofta av nybakat. Doften av nybakat leder Lilla tanten in på andra dofter, dofter från sitt barndomsland . Till exempel en tät fuktig källardoft som fanns när Lilla tanten skulle hämta upp lingonsylt från källaren. Öppna dörren med den stora nyckeln , stampa i golvet utifall där kanske satt en jättestor råtta och glodde, gå in och försiktigt öppna den nätförsedda dörren till källarskafferiet . Där fanns inlagda gurkor och rödbetor. Lingonsylt och hallonsylt. Konservburkar med köttbullar och revben och ibland ett par flaskor saft på hallon och vinbär. Det luktade lite potatis från potatisbingen och lite fukt från de tjocka stenväggarna och än idag tycker jag det luktar hemma.
Likadant när det doftar från vått gräs eller våta löv blandat med jordlukt, det minner henne om alla härliga utflykter hon gjorde till Måsabäcken i Vången. För att inte tala om doften från mammas syhörna i verandan. Ylletyger, bomullstyger, lite sidentyger och alla garner och knappar som fanns att titta på men inte röra. Kåldoften som spred sig i hela huset när mamma gjorde massor av kåldolmar , det luktade inte gott men var gott att äta. Eller när farbror Emil hade gödslat åkrarna , det är också en doft från ett barndomsland. Tillslut doften av ren tvätt precis intagen från linan en vårdag den är också speciell.
Ja just det nu ska det sista av veckotvätten strykas, den är inte torkad utomhus men den är ren i alla fall. När den är klar ska Lilla tanten baka bröd och laga middag. Idag ska det bli kalkonfilé med hasselbackspotatis. Till efterrätt ,eftersom det är lördag, hemlagad mintchokladmousse med grädde och lite mixad frukt, typ, blåbär, kiwi, jordgubbar och apelsin.